George House, New Zealand: a project by Richard George

A post from Habitus Magazine

[It’s a rare opportunity for architects to design their own living spaces. Here, they can explore the concepts that are of interest to themselves, their families and their particular ways of living. Richard George had the pleasure of the experience, putting a modernist stamp on his home in suburban Auckland. Full story in Habitus 01.

At the head of this river valley, a raw concrete ‘plinth’ cuts and retains the earth. Floating out over the plinth is a double storey pure glass box. Entry is through a large aluminium clad door into the cool windowless basement, then up a timber stair to emerge through a slot in the first floor.

The contrast is dramatic, as the viewer is delivered to one side of an elegant, light-filled dining space overlooking the rear lawn. Materials are honest – glass, timber and steel with plywood joists overhead. Lighting is by hovering glass spheres. Each element clearly articulated, sensitively selected and detailed.

Mies van der Rohe’s Farnsworth House is referenced for the uniform exterior reading and expressed structure, with internal partitions disconnected from the skin. Glass is used for the entire perimeter and detached from the exterior steel frame allowing each and every panel to slide independently.

Edges are blurred internally and externally – shifting planes, transparency, no spatial coding. Partitions and storage slide, fold or wheel to assemble and disassemble spaces. The only fixed elements are core and bathroom fixtures.

As the inhabitants’ needs and lifestyles change, this kit of parts allows incredible flexibility to recreate their home on a regular basis – a metaphoric statement of the modern household.

Richard George (GHD NZ)
ghd.com/global/locations/new-zealand/auckland/ ]

source [ www.habitusliving.com ]

Understated Modern Charm

I’m heading to a cocktail party tonight at one of my dearest friend’s homes.  We met 4 or 5 years ago when he enlisted my old firm to renovate and design his newly purchased, in much need of TLC, home.

The result is a stunning, contemporary home in central Toronto.  Maintaining many of the home’s traditional elements, namely on the exterior, allowed for a harmonious blend between his contemporary style and the neighbourhood’s traditional facades.

The house interior was stripped back to the brick and reconstructed from joists, mechanical and electrical through to landscaping and finishes.  We took the previously uninhabitable attic and created an open airy bonus space.

One of my favourite people, now lives in one of my favourite projects. 

Here are a few of my own amateur shots of it I took last year.  Quite a remarkable transformation.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,602 other followers